Under 2022 kompletterades konceptet med en teknisk lösning som kan installeras i nyare köksmaskiner. Den säkerställer att energieffekten hålls nere oavsett personalens beteende. Mikael Carstensen är vd för det kommunala bolaget Skolfastigheter i Uppsala kommun.
– Nu finns ett direktiv att den tekniska lösningen ska installeras i alla skolkök i Uppsala kommun inom några år. För kombinerar man de två blir det ju ännu bättre, säger han.
Mikael Carstensen ser stora vinster med konceptet.
– Den fasta eltaxan baseras på maxeffektuttag, ju mer effekt vi tar ut, desto högre avgift. Så kan vi minska effektuttaget så blir det ju billigare. Vid nyproduktion så kan kostnaden för anslutningen mot elnätet minskas vilket innebär en betydligt reducerad anslutningsavgift och sänker hyran för utbildningsförvaltningen, säger Mikael Carstensen.
Vi använder mer el än någonsin, och ju mer vi elektrifierar, desto mer el behöver vi. När många använder el vid samma tid orsakar det effekttoppar, som kan medföra kapacitetsbrist. Elnätet blir säkrare med en jämnare användning av el över dygnet. Flex-o-mat minskar effekttopparna med upp till 50 procent, och konceptet bidrar också till minskad elförbrukning.
I Uppsala kommun är det Skolfastigheter som ansvarar för de fysiska köken, medan Måltidsservice har ansvaret för personalen i köken. Under projekttiden samverkade alla parter.
– Det skulle vara bra om vi hade närmare kontakt, till exempel skulle det vara fint att visa för personalen vilken effekt deras nya vanor har, säger Anders Sundin på Måltidsservice.
Flex-o-mat är ett tydligt exempel på att klimatomställningen ger ekonomiska fördelar, men också att den gynnas av nya arbetssätt, på tvären i den kommunala organisationen.
Intresset för konceptet är stort. Flex-o-mat-projektet var ett samverkansprojekt mellan Stuns (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommuns måltidsservice och det kommunala bolaget Skolfastigheter. Deras lärdomar och arbetssätt införs nu i flera kommuner som det nya normala, till exempel i Eskilstuna och Karlstad.
Projektet har också gett ringar på vattnet inom Uppsala kommun. Under 2023 testas konceptet också på andra elintensiva verksamheter, i Uppsalas kommunala bastubad och i Räddningstjänstens tvätteri.