Viable Cities Logo

Vinnova: EUs Cities Mission kan snabba på utvecklingen av klimatneutrala städer i Sverige

Vinnova konstaterar, i sin omvärldsanalys, att städer har avgörande betydelse för världens klimatpåverkande utsläpp och att för att få stora effekter på klimatomställningen krävs målmedvetna investeringar.

Näringslivets investeringar i fastigheter, transport- och energisystem svarar för huvuddelen av städers investeringar, och städers efterfrågan på klimatnytta i dessa investeringar är därför av stor vikt för innovationen och konkurrenskraften i näringslivet. Utveckling av nya effektiva tvärsektoriella arbetssätt i städerna är en förutsättning för framgångsrik klimatomställning, samtidigt som det krävs nya former för samverkan mellan aktörer på kommunal, regional och nationell nivå, samt på EU-nivå. Vinnova belyser att EU:s satsning Cities Mission kommer att spela en central roll i denna utveckling.

(Bild från Vinnovas hemsida.

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med missionen Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser. Programmet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas och samordnas av KTH.

Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet | Sitemap